Heinkel He-70F-2 [ICM #72231]

He 70 je za mene možda najelegantniji avion koji je leteo. Posle puno truda uloženog u Revell/Matchbox He70, odustao sam od te makete jer je zahtevala mnogo više veštine nego što sam ja tada imao, a i pojavila se ova maketica. Recenzije su stvarno puno obećavale, kao i izgled u kutiji. Pa reših ja da je napravim.

Utisci o maketi su nekako čudni. Na kalupu ima NEVEROVATNO puno mikroskopskih detalja (zamislite korektne rivete u pozitivu u 1/72), a tehnika je short run?! Znači prvi dodir šmirgle, i ode voz. A šmirglanja ima, zato što je rasklop preambiciozan,  a kalupi nisu poravnati kako treba. Donja površina krila ima 3 dela, a gornja 2. Delovi koji obezbeđuju dihedralu nose i detalje kutija stajnog trapa. Kraj trupa je poseban deo, i obezbeđuje korektnu poziciju repnih kormila visine, ali zalepiti ga na pravo mesto je skoro nemoguće. itd itd.  Sada mi je žao što nisam slikao progres na ovoj maketi da vidite o čemu se radi. Nekako imam utisak da bi ova maketa bila mnogo bolja da je izlije Tamiya svojim presama od više stotina tona.

Što se tiče dimenzija, oblika itd. nema skoro nikakve veze sa crtežima iz Quironove knjige, kao ni sa Matchboxovom maketom. Autor kalupa na svom sajtu tvrdi kako je Quironova knjiga netačna, a on navodno ima tačne planove…

Nisam zadovoljan krajnjim rezultatom – maketa mi deluje suviše aljkavo. Em je maketa zaguljena za sastavljanje, em sam ja dodatno zabrljao stakliće i wash. Zadnji staklići ne naležu kako treba, i potrebno je dosta šmirglanja da se delimično dovedu u red. Postaviti pokretni deo zadnjeg stakla otvoren je nemoguće. Inače kad sam video da mi je Tamiya prajmer probio ispod staklića, digao sam ruke. Mrzelo me da popravim auspuhe i ostale sitnice…
Što se farbanja tiče, plava boja je Revell 56, bela je Tamiya prajmer. Wash je Promodeller dark, i nisam zadovoljan kako je ispalo, mada bi sa uljanim bojama bilo još gore zbog slabe definicije detalja.

Dekale sam ja štampao na osnovu ICM originala, koji su potpuno neupotrebljivi. Lak je MM Acryl Clear Flat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s