Нишка тврђава

Ђорђе Милтеновић – Данашња Нишка тврђава подигнута је у периоду од 1719. до 1723. године на простору античког и средњевековног утврђења и представља модерније утврђење артиљериског типа за то доба.

Разлог утврђивања Ниша у том период било опадање турске моћи на балкану што је резултитрало губитком Београда 1717. године, тада главног турског упоришта у Србији. Султановом повељом 19. фебруара 1719. године отпочела је изградња велике Нишке тврђаве. Ниш је постао центар „Беглербеглука Руменлије“, тј. турских поседа у Европи, а у војном смислу главно турско упориште пред надирајућом Аустријом. Нишка тврђава спада у најочуванија утврђења на Балкану. Од 1878. године, када је српска војска ослободила Ниш, па све до 1950. тврђава је била касарна. Као таква, у другом светском рату била је изложена бомбардовању, прво од стране Немаца, а онда и од стране савезника. Последње велико разарање тврђаве десило се 1946. године када је експлодирало складиште муниције. Сличну судбину доживела је и Смедеревска тврђава јуна 1941. када је експлодирала велика количина ратног материјала и нанела велику штету, како тврђави тако и граду Смедереву.

Ове две фотографије су највероватније направљене 1939. или 1940. године судећи по уписаним датумима на осталим фотографијама са фотоизвиђања. Снимио их је Матеј Хуго Обелић, поручник војног ваздухопловства Краљевине Југославије, (десно). Известан период служио је на аеродрому Медошевац, највероватније у 42. ескадрили 21. извиђачке групе или у некој од армијских ескадрила. Његова пилотска књижица није сачувана, али се то може закључити са натписа на неким фотографијама. Имао је увек спреман фото апарат и његов албум, који је врло леп и користан историчарима, обухвата фотографије са подручја Србије како са земље тако и из ваздуха. После слома Краљевине Југославије прешао је у Зракопловство НДХ, а умро је Загребу 70-тих година. Сусретљивошћу његове породице, фото-сведочанства из тог времена су доспела у руке ваздухопловног ентузијасте из Загреба – Роберта Чопеца, који нам је електронским путем проследио ове фотографије. На фотографијама се налази занимљиво сведочанство о граду Нишу и Нишкој тврђави из периода непосредно пред рат.

На сликама се види звоник цркве која је постојала до 1946. године, унутар зидина твђаве, на месту где се данас налази летња позорница. Црква је уништена у експлозији магацина муниције, при чему је страдао и зид твђаве који је касније обновљен. Обновљени део зидног платна се може и данас уочити пажљивим посматрањем спољњег зида тврђаве.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s