Bespilotna letelica Orbiter u Vojsci Srbije

Miloš Kostić – Od 2008. godine u naoružanju Vojske Srbije se nalaze i bespilotne letelice tipa Orbiter, koje proizvodi Izraelska kompanija Aeronautics Defense Systems. Radi se o kompaktnom i laganom sistemu za izviđanje iz vazduha.

Komponente sistema Orbiter

Za potrebe Vojske Srbije je nabavljeno 10 Orbiter sistema, koji se sastoje od letelice (3 komada u sistemu), zemaljske stanice (laptop i sistem veze), i specijalnog alata za transport i opsluživanje (rančevi i punjači baterija i ostali pribor).

Letelica je napravljena od kompozitnih materijala što joj daje maksimalnu poletnu težinu od 9kg, u koju je uključeno 1,5kg korisnog tereta.

Dimenzije letelice

Dimenzije su 1m dužine, 2,2m raspon krila i 12cm visine, dok je oblik “leteće krilo”. Električni motor pogoni dvokraku elisu koja “gura” letelicu. Baterija joj daje autonomiju od maksimalno 90 minuta leta. Letne karakteristike su: operativna visina leta imeđu 150 i 600m, maksimalna visina leta 4500m, krstareća brzina 36 čvorova, maksimalna brzina 50 čvorova. Letelica se lansira praćkom sa lansirne rampe, a prizemljuje se padobranom. Radijus dejstva je najviše ograničen telekomunikacionim paketom, a koji je slučaju verzije za Vojsku Srbije 15km, u svim pravcima (RF Omni box).

Konstrukcija letelice omogućava intalaciju različitih senzora u nos. Za potrebe Vojske Srbije Orbiteri nose D-STAMP senzor izraelske firme Controp. Ovi senzori su žiroskopski stabilisani, što (u kombinaciji sa softverom) omogućava sofisticirano upravljanje od strane operatera.

Operater koristi laptop, koji služi i za kontrolu letelice, i za prijem slike sa senzora. Ekran laptopa je osetljiv na dodir, tako da se može upotrebljavati bez korišćenja tastature.

Upotreba letelice u Vojsci Srbije je prvenstveno u cilju taktičkog izviđanja, kao i kontrole i korekcije artiljerijske vatre. Mogućnosti letelice se mogu videti sa promotivnog materijala proizvođača:

23.10.2010. godine, Vojska Srbije je organizovala “Otvoreni Dan” u kasarni “Knjaz Mihajlo” u Nišu, i kao deo postavke prikazala bespilotnu letelicu Orbiter:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s