Orden belog orla

Đorđe Miltenović – Proglašenje Kraljevine Srbije desilo se 5. Marta odnosno 22. februara 1882. godine. Sledeće godine 23. januara osnovana su dva srpska odlikovanja Orden belog orla i Orden Svetog Save. Orden belog orla je svakako jedno od naših najlepših odlikovanja a sam simbol belog orla je nasleđen iz Vizantije. U periodu od 1883. d0 1898.  godine Orden belog orla bio je najviši orden Kraljevine Srbije. Na reversu ordena su se u vreme dinastije Obrenović nalazili inicijali kralja Milana. Posle Majskog prevrata 1903. godine Srbija je postala parlamentaran kraljevina na čelu sa dinastijom Karađorđević, kralj Petar I, je nastavio da u skladu sa svojim ovlašćenjima dodeljuje orden, ali su inicijali osnivača uklonjeni sa reversa i zamenjeni godinom proglašenja kraljevine a sa reversa plavih traka koje se spuštaju od krune uklonjen datum proglašenja kraljevine. Godine 1915, u vreme Prvog svetskog rata kralj Petar I osnovao je Orden belog orla za ratne zasluge sa mačevima.

Orden belog orla, pored ostalih srpskih odlikovanja, koji se nalazi u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beču, zaplenjen tokom okupacije Srbije.

Ovaj orden sve do Prvog balkanskog rata izrađivale su radionice u Beču: Rote & Sinovac, Vincet Majer i sinovi, Karl Fismajster i Vilhelm Kunc. Od 1912 do 1945. godine ordenske insignije su izrađivale radionice, Artis Bertran u Parizu i Braća Igenen iz Le Lokla u Švajcarskoj.

Orden Belog orla kao i Orden belog orla sa mačevima imaju po pet stepeni a dodeljivala ih je Kraljevina Srbija, zatim Kraljevina Jugoslavija a u skorije vreme kuća Karađorđevića. Pored članova kraljevske porodice ovo odlikovanje nosili su Živojin Mišić, Radomir Putnik i Dragoljub Draža Mihajlović. Skorašnje dodele uključuju bivšeg Velikog majstora reda Malteških Vitezova, Matiju Bećkovića, Dušana Batakovića, Predraga Markovića i druge članove savetodavnog tela Krune, kao i posthumne dodele članovima krunskog saveta.

Slavni američki pop pevač Majkl Džekson se tokom sudskog procesa 2004. godine pojavio u sudnici noseći oko vrata Orden belog orla koji je verovatno kupio za nekoliko stotina dolara na nekoj od aukcija koje je često posećivao.

Ovo odlikovanje se naslo i na poprsju jednog od glavnih likova u kultnom filmu “Marš na Drinu”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s