Vojna parada u Leskovcu 2012

Branka Marković -Dana 23. Aprila 2012 u Leskovcu je posle dužeg perioda održana vojna parada povodom dana vojske. Od ove godine Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka. To je na određen način bio temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske. Leskovac je bio prvi grad u kome se Dan vojske proslavlja na ovaj dan, a najavljeno je da će svake sledeće godine to biti neki drugi grad.

Ispred velike bine na Bulevaru oslobođenja prodefilovali su pešadijski ešaloni svih vidova i rodova Vojske Srbije i pripadnici Vojne akademije, zatim motorizovani ešaloni sa pripadnicima specijalnih jedinica kao i deo borbenih i neborbenih vozila. U koloni su se našle artiljerijske i raketne jedinice i vozila koja se koriste u specijalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.
Od guseničara se odustalo da se ne bi oštetio asfalt, ali je teška vojna mehanizacija, poput tenka „M84“, bila izložena na parkingu u neposrednoj blizini prostora na kome se odvijala vojna parada. Na njoj je učestvovalo oko dve hiljada pripadnika skoro svih vojnih formacija.


Iznad centra Leskovca leteli su vazduhoplovni ešaloni lovačke avijacije, helikopterske jedinice i transportni avioni. U blizini spomenika Tome Zdravkovića, u centru grada, prizemljili su se padobranci, a sa jednim od njih i državna zastava. Vojska je na platou ispred “Hotela Beograd” sve posetioce vojne parade posluživala vojničkim pasuljem. Pripremljeno je 3.000 porcija ovog čuvenog vojničkog specijaliteta. Tokom celog dana pripadnici Vojske su Leskovčanima predstavljali deo naoružanja i vozila koja su ranije postavljena u gradskom parku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s