Prof. Radmila Tonković

22221962_179644819269733_7328763962439875621_nProf. Radmila Tonković je u mnogim segmentima odigrala ulogu pionira u našem vazduhoplovstvu, koje već 20 godina predstavlja njenu najveću ljubav, ali i profesionalnu orijentaciju. Ona je prva žena – vazduhoplovni novinar i prva žena-vazduhoplovni urednik na Balkanu u časopisima – “Aeromagazin”, “Naša krila” i “Moma-Glasnik”, a kao spisatelj, novinar, publicista i prevodilac piše i objavljuje u mnogim časopisima u zemlji i inostranstvu i član je “Udruženja novinara Srbije” i  “Međunarodnog Udruženja slovenskih novinara” i dobitnik je Diplome i Zlatne medalje Saveza novinara Rusije. U više udruženja, asocijacija i klubova prva je i jedina žena počasni član – “Asocijacije avijatičara Srbije”, “Kluba Ma 2+”, pilota nadzvučne avijacije, “Udruženja pilota Kurjaci sa Ušća”, “Vazduhoplovnog udruženja Sveti Arhangel Gavrilo”, član Upravnog odbora Nacionalnog Aerokluba “Naša Krila” u tri mandata, Aerokluba “Vaja”, Vazduhoplovnog društva “Sveti Ilija” iz Banja Luke (1. i jedini počasni član u 75-godišnjoj istoriji),  “Udruženja žena-letača Srbije”, čiji je prvi portparol i počasni član, a  prva je Srpkinja počasni član Kluba žena letačkih specijalnosti Rusije – “Aviatrissa”. Član je Svetskog udruženja jorgovana „LILAC“, zatim ženskog dobrotvornog, patriotskog, kulturnog i prosvetnog društva “Kolo Srpskih Sestara”, kao i “Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine”. Biografija prof. Tonković je prepuna uspeha i skoro je nemoguće nabrojati nagrade, priznanja, plakete, diplome i sertifikate za njene mnogobrojne i velike zasluge u oblasti vazduhoplovstva, a najznačajnija su – prva je i jedina žena sa naših prostora nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije i prva i jedina žena dobitnik Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža. U godini Nikole Tesle – 2006. i 2007. dvostruki je laureat međunarodne “Invent-diplome” i “Srebrne medalje-Nikola Tesla” od Udruženja naučnika, pronalazača i inovatora, čiji je takođe počasni član. Visoko priznanje za doprinos razvoju vazduhoplovnog sporta  dobila  je od Vazduhoplovnog saveza Beograda, a od našeg čuvenog vojnog opitnog pilota Marjana Jelena na poklon – njegov lični ZLATNI LETAČKI ZNAK sa posvetom – “U znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos istoriji vazduhoplovstva i negovanju vazduhoplovnih tradicija” i 2008. godine visoko priznanje za razvoj banjalučkog padobranstva. Potpredsednik je organizacije “Trust mozgova Srbije” i njena biografija je ušla u ediciju “66 znamenitih Srba”, a publikovana je i u knjizi “Najuspešniji pronalazači u Srbiji 2008. godine”.

Na poziv komandanta Moskovskog Kremlja u svojstvu počasnog gosta boravila je u Predsedničkom Kremaljskom puku Rusije i tom prilikom nagrađena specijalnim priznanjem “POČASNOM GRAMOTOM” za dugogodišnji doprinos popularizaciji i razvoju svetske avijacije. Prof. Tonković je dobitnik Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Ruske Federacije, koji joj je uručio unuk prvog polarnog pilota sveta Mihaila Vodopjanova; a imenovana je i za počasnog člana Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije, dobitnik je Ordena Ruske Federacije povodom 65-godišnjice pobede nad fašizmom i izabrana je za člana žirija Međunarodne Olimpijade iz istorije avijacije . Prof. Tonković je dobitnik „Medalje za vernost avijaciji“ sa likom pilota-asa Maresjeva, zatim Medalje „Jurij Gagarin-50 godina kosmonautike“, kao i španskog Ordena internacionalnih bigada «NO PASARAN ! 1936-1939», a povodom 100-godišnjeg jubileja RV Argentine dobitnik je “Počasne plakete RV Argentine” i Medalje Ordena “Sila Rusije” – povodom 100-godišnjeg jubileja RV Rusije od strane Ruske Federacije.

Visoko obrazovana na našem Univerzitetu na Filološkom i Filozofskom fakultetu, školovala se i na univerzitetima u Manhajmu, Hajdelbergu, Londonu i na čuvenom Univerzitetu “Lomonosov” u Moskvi, a studije završava sa “Zlatnom značkom” kao najbolji student fakulteta. Prof. Tonković je stručni i naučni prevodilac, redaktor i lektor u časopisima “Scientific Technical Review” i “Naučnotehničke informacije”, a uspešno radeći 20 godina na najsofisticiranijoj i najnaprednijoj tehnici i tehnologiji i dokumentaciji u našoj vojnoj avijaciji stekla je izuzetno poštovanje i ugled, jer ko jednom oseti čari letenja, srce mu zauvek ostane u oblacima. Svoju profesionalnu karijeru uspešno gradi u oblasti uglavnom rezervisanoj za muškarce, pa su utoliko veći i značajniji njeni rezultati i uspesi, jer je njeni piloti doživljavaju kao “prvog pratioca u odeljenju, koji s njima leti krilo uz krilo i kome su u najtežim trenucima spremni poveriti svoje živote”. Već dugi niz godina se bavi istorijom vazduhoplovstva i pomno prati i piše o svim istorijskim i savremenim  događajima u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u našoj zemlji i u svetu, o čemu je objavila preko 500 članaka i priloge u 12 knjiga. Njen prvenac-knjiga “Život stvaran letenjem” je postigla izuzetan uspeh i kod nas i u svetu sa 11 promocija i prevedena je na dva svetska jezika, a drugo delo “Tadija Sondermajer” predstavlja i omaž ovoj znamenitoj ličnosti i celoj vazduhoplovnoj eliti toga vremena, a pošta Srbije je tom prigodom izdala jubilarnu markicu sa likom Tadije Sondermajera. Pripremljena je i čeka štampanje njena nova knjiga o ženama-letačima celoga sveta „Nebeske heroine sveta“, koja je već proglašena unikatnom svetskom enciklopedijom.

Ruska državna Duma je prof. Tonković nagradila jubilarnom Medaljom „Lomonosov – 300 godina“ za razvoj ruske nauke, kulture i istorije, a Ruska Federacija „Medaljom za razvoj i učvršćenje prijateljstva, kulturnih i istorijskih veza naroda Rusije i Srbije“, koju joj je uručio ambasador RF u Srbiji Aleksandar Konuzin, a Ruska Federacija joj dodeljuje još dve medalje – „Mir i prijateljstvo Rusije i Srbije“ i „Medalju za zasluge u kulturi i umetnosti“.

Internacionalna vazduhoplovna federacija (FAI) je 2012. godine odlikovala prof. Tonković visokom međunarodnom nagradom Diplomom „Paul Tissandier“ za životno delo u oblasti avijacije. Povodom jubileja 100 godina Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije Prezidijum RF je nagrađuje Ordenom „SILA RUSIJE – 100 GODINA RV“ za dugogodišnje zasluge u razvoju i popularizaciji ruske avijacije, a povodom 100-godišnjeg jubileja RV Argentine dobitnik je “Počasne plakete RV Argentine”.

Prof. Tonković živi i radi u Beogradu i Moskvi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s